Bilişsel Davranışcı Terapi
Tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de oldukça etkileyen bir salgın sürecinden geçmekteyiz. Bu sürecin psikolojik etkileri nedeniyle ülkemizde ve yaşadığımız şehir olan Isparta’da psikolog desteği almak isteyen kişilerin sayısında artış bulunmaktadır. Destek almak isteyen bireylerin psikoterapi desteği alırken akıllarında birçok soru işareti olabiliyor. Bu soru işaretlerini gidermek amacıyla MK Psikoloji ve Diyet Kliniği olarak bilimsel temellere dayanan çeşitli psikoterapi yöntemlerinden bahsetmek istiyoruz.
İlk olarak Psikologumuz Sueda Dolunay ile bilişsel-davranışcı psikoterapi yöntemi hakkında bilgilendirecek: “En kısa şekliyle bilişsel davranışçı terapi, kişinin psikolojik sorunları ile ilişkili ya da onları sürdüren düşünce, duygu ve davranışlarını hedef alarak iyileşme sağlamayı amaçlayan ve şimdiki zamana odaklı bir psikoterapi ekolüdür. Şu an ki sorunlardan yola çıkarak kişinin geçmişte yaşanan bir olay nedeniyle geliştirdiği mantıksız düşünce, uyum sağlamayan duygu ve davranışlarını değiştirmesini hedefler. Kişiyi rahatsız eden sorunlar aslında olayların ya da yaşananların kendisinden değil, algılanma ve değerlendirme şeklinden kaynaklanır.
Bilişsel davranışçı terapi, bireyin bilişleri 2 ana başlıkta ele alır;
Öncelikle biliş ne anlama gelir onun tanımını yapalım, biliş duyular ve algılardan gelen veriler üzerinde geliştirilen yöntemler ve planların ortaya çıkardığı dil, problem çözme ve düşünme gibi karmaşık süreçlere verilen addır.
1- Otomatik Düşünceler: Aklımıza kendiliğinden gelen bizim özellikle düşünmeyi istemediğimiz düşüncelerdir. Hızlı ortaya çıkan ve incelemeksizin doğru olduğu kabul edilen bilişlerdir. Bu yüzden yoğun duygusal tepkilere yol açar.
2- Şemalar: Ara İnançlar, Temel İnançlar
-Ara İnançlar: Kişinin dile getirmemesine rağmen inanmakta olduğu sayıltılar ve kurallardır. Yani daha açık şekilde anlatırsak hayata ve durumlara dair kurallarımızdır.
-Temel İnançlar: Bireyin kişisel ve çevresel bilgiyi nasıl düzenleyeceğini belirleyen, bireyin kendisi, diğerleri ve dünyayla ilgili temel varsayımlarını içeren geçmiş yaşantı ve deneyimler sonucunda oluşmuş bilişsel yapılardır. Kısaca kişiliğimizi oluşturan inançlardır.
Herkeste temel inançlar olumlu ve olumsuz çiftler halindedir. Ancak belirgin psikiyatrik bozukluk olmayan sağlıklı insanlarda genelde etkin olan olumlu temel inançtır. Sağlıklı bireylerde olumsuz bir durum olduğunda geçici olarak olumsuz temel inançlar etkinleşir ancak sonrasında tekrar olumlu temel inançlar etkinleşmeye başlar.
Bilişsel davranışçı terapi (BDT), depresyon, yaygın anksiyete bozukluğu, okb, travma sonrası stres bozukluğu ve yeme bozukluğu gibi ruh sağlığı bozuklarının tedavisinde tek başına veya diğer tedavilerle kombinasyon halinde çok yararlı bir ekoldür. Ancak BDT’den fayda sağlayan her bir bireyin ruh sağlığı sorunu olması gerekmez. BDT, bireylerin stresli yaşam durumlarını daha iyi yönetmeyi öğrenmesine yardımcı olacak etkili bir ekol olabilir.
Bilişsel davranışçı terapide; sorun çözme teknikleri, bilişsel teknikler ve davranışçı teknikler kullanılır.
Bilişsel davranışçı terapi, size durumunuzla sağlıklı bir şekilde başa çıkma ve kendinizle ilgili daha iyi hme gücü verebilir. Bunun için terapistinizle birlikte çalışmalısınınz.
Yeni hedefler belirlemelisiniz. Terapistinize açık ve dürüst olmalısınız.
Başta oluşturulan tedavi planına sadık kalmalısınız.
Seanslar da verilen ödevleri mutlaka yapmalısınız veya yapmayı denemelisiniz.
Terapi yardımcı olmuyorsa veya size iyi gelmiyorsa mutlaka terapistinizle bunun hakkında konuşmalısınız.
Psikolog Sueda Nur DOLUNAY – MK Psikoloji ve Diyet Kliniği Isparta
Kaynak; http://www.ispartacozum.com/haber-bilissel-davranisci-terapi-bdt-9330.html
Mk Psikoloji ve Diyet Kliniği ‘nin diğer yazılarını okumak için tıklayın. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Konu hakkında bilgilendirme konusunda soru veya görüşleriniz olursa lütfen bizlere iletişim sayfamızdan ulaşın.